Truskawkowo !
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Tłusty czwartek - słodkie, usprawiedliwione obżarstwo :)
Uwielbiam ten dzień, w którym bez wyrzutów sumienia można pochłonąć kilka pączków lub parę tuzinów chruścików :) Choć pączki z konfiturą różaną i kandyzowaną skóką pomarańczy nie mają sobie równych, ja bardzo lubię przygotowywać (i jeść) faworki. Niebiańsko lekkie i cudownie chrupiące oprószone mgiełką cukrowego pudru, dają tyle przzyjemności, że warto poświęcić trochę czasu aby je zrobić.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Zupa z dyni - jesienne słońce na talerzu
Dynie wciąż nie opuszczają naszych kuchennych blatów, dają radość naszym oczom i podniebieniom :) Zupa z dyni to delikates, który się uwielbia lub nienawidzi. My uwielbiamy i znamy kilka sztuczek jak urozmaicić to kontroweryjne danie. Receptura jest bardzo prosta: potrzebna jest dynia, dynia, dynia, dynia.... marchewka, trochę selera i słodka śmietanka. Do przyprawienia możemy użyć: czosnek (max 1 ząbek na 1 kg dyni), korzeń imbiru, szczypta cynamonu, lubczyk.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Food Design - sztuka tworzenia dobrego jedzenia ;)
Wymyślamy i komponujemy menu od dawna. Kreujemy nowe dania, modyfikujemy klasyczne przepisy lub z namaszczeniem przygotowujemy je według tradycyjnych receptur. Zwykle robimy to po prostu, z pasją, intuicyjnie, nie zastanawiając się nad technikami, które w naturalny sposób wykorzystujemy.
Magia arabskich przysmaków.
Latem kiedy upał daje się nam we znaki albo gdy tęsknimy za ciepłym wspomnieniem agzotycznych wakacji, przenieśmy się do Krainy Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Tam gdzie czaruje kuchnia pachnąca cynamonem i czarnuszką. W kolorze szafranu i granatów. Ostra i łagodna jednocześnie. Prosta a za razem wykwintna. Zachwycająca i ekscytująca.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Maliny - cudowny kolor i boski smak.
Już nie mogłam się ich doczekać... Są, nareszcie! Rozkosznie słodkie, przewrotnie kwaskowate i wspaniale nadające się do wielu dań. Możemy ich używać nie tylko ciast, deserów i słodkich przetworów. Doskonale nadają się do mięs pieczystych, pikantnych chłodników, zimnych przekąsek. A watróbka drobiowa z malinami na ostro... Po prostu niebo na podniebieniu. Może raczej piekło...? Diabelsko/anielsko pyszne :). Ja uwielbiam maliny z greckim jogurtem i brazowym cukrem. W leniwe, letnie dni są fantastyczną przekąską.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Chłodnik na ratunek !
Moja miłość w gorące, leniwe dni - chłodnik! Kiedy nic mi się nie chce a apetyt dopisuje chłodnik litewski, ze świeżym ogórkiem, chrupiącymi rzodkiewkami i sokiem z buraczków jest miom daniem ratunkowym. Jeszcze tylko drobno posiekany szczypiorek, przyniesiony z warzywnika koperek i jestem szczęsliwa :) Lubię go jeść z młodymi zmieniaczkami z klarowanym masłem, tak łyżką z osobnego talerzyka, jak u Babci... W przypływie chęci i łakomstwa dodaję czasem ugotowane na twardo, wiejskie jajko.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Zielono mi !
"W dzisiejszych czasach" ;) nie czekamy już z takim utęsknieniem na nowalijki, wiekszość warzyw i owoców jest dostępna przez cały rok. Mimo to nie możemy się doczekać sezonu na truskawki, pomidory czy słodki zielony groszek... Dojrzałe, sezonowe warzywa i owoce są niezastąpione ! W oczekiwaniu na zieleninę i zioła w naszym warzywniku "zielenimy się" tym co możemy kupić w warzywniaku. Na wiosnę 3 x zielony: cukinia w słupkach, na przykład do tempury; aromatyczna natka jako składnich mieszanki sałat; pesto bazyliowe z orzeszkami pini.
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
- Czytaj dalej
Wiosna, wiosna... :)
Nadchodzi wielkimi krokami ! A wiosną tak niewiele potrzeba żeby było pięknie i radośnie. Do naszych aranżacji wykorzystujemy to co daje nam natura: wyrastające z cebulek tulipany, hiacynty, prymulki... z kilkoma gałązkami w prostym naczyniu będą wyglądały cudownie. Spójrzcie na te rozwkitające w słońcu tulipany - sama radość :)))
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać
Raclette - szwajcarska uczta serowa.
To niezwykle efektowny sposób spędzania czasu przy stole. Goście, dla których przygotowywaliśmy takie spotkanie, z Raclette w roli głównej wciąż dzielą się z nami wrażeniami i żywymi wspomnieniami z tamtego wieczoru. Z resztą sami spróbujcie ;)
http://wypozycznaczynia.pl/aktualnosci/raclette-szwajcarska-uczta-serowa
- Zaloguj się lub zarejestruj by odpowiadać



